Zupa Dyniowa A’la Kadra

Udostępnij

Zbliża się czas jesiennych deszczy i niepogody. W taką aurę nietrudno o chorobę, dlatego proponujemy przepis na bombę witaminową – pikantną zupę dyniową. Pamiętaj, że będąc chory i przebywając na zwolnieniu lekarskim pozbawiasz się części zarobku – otrzymujesz teoretycznie 80% zarobku. Teoretycznie – ponieważ tak naprawdę dostajesz mniej, naliczanie nie obejmuje części dodatków i premii.
W projekcie nowego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy chcemy aby pracownik przebywający na L-4 naprawdę uzyskał 80% zarobku. Dopóki nowy ZUZP nie wejdzie proponujemy profilaktykę zgodnie z przepisem zamieszczonym poniżej.

Składniki
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na przygotowanie 6-8 porcji zupy.

  • ok. 1 kg miąższu z dyni
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • świeży imbir – ok. 1 cm
  • sok z limonki
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku
  • 1 litr wody
  • do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, pestki dyni, płatki kokosowe
    Przygotowanie zupy

    1. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i cebulę.

    2. Dynię obierz ze skóry i usuń wnętrze z pestkami. Pozostały miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

    3. Następnie do garnka dodaj imbir pokrojony w cienkie plasterki i wszystkie przyprawy. Do garnka dodaj również pół posiekanej (bez pestek) ostrej papryczki – jeżeli nie przepadasz za zbyt ostrymi potrawami dodaj jeszcze mniej chilli, tak by zupa była tylko lekko pikantna.

    4. Zupę gotuj przez ok. 30 minut na średnim ogniu, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj ją na aksamitny krem.

    5. Zupę podawaj udekorowaną płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną, pestkami dyni i płatkami kokosa.

    6.  Jeżeli lubisz ostre dania, na samym wierzchu rozrzuć nieco posiekanej papryczki chilli – dzięki temu zupa będzie się pięknie prezentować i zyska odpowiednią ognistość oraz dodać serka topionego.

ARTUR FILDEBRANDT
ZZ Kadra Pniówek

Udostępnij